A birkózó fül okai és megelőzése

A birkózó fül okai és megelőzése

A birkózó fül, melyet néha karfiolfülnek is neveznek, egy nem gyógyítható testi állapot. Abban az esetben alakul ki, amikor a fül külső részét ütés-, vagy nagyobb trauma éri. Ennek okán folyadékgyülem vagy vérrög keletkezik a perikondrium alatt, mely a porcot teljesen elválasztja a fedő perikondriumtól, amely a tápanyagok ellátását biztosítja a fülnek. Ezen trauma miatt a külső fül végleg megduzzad és deformálódik, így egy karfiolra fog hasonlítani.

A harcművészeti sportokat űzők között gyakori ez a probléma. Ilyan sportok a birkózás, a brazil jiu-jitsu, a judo vagy a vegyes harcművészetek. Előfordul olyan típusú full-contact sportokban is mint, amilyen a rögbi.

Kialakulásának okai

A birkózó fül elsődleges oka a fül tompa sérülése. Ennek következtében vérömleny keletkezik, amely, ha nem kezelik, végül úgy gyógyul be, és jellegzetes karfiolszerű alakot vesz fel. A fül szerkezetét egy porcos váz tartja, amely különálló elemekből áll: a spirálból, az antihelixből, a tragusból, a kagylóból és az anti-tragusból. A porcot borító bőr nagyon vékony, alatta kevés vagy egyáltalán nincs zsír, de szilárdan kötődik a perichondriumhoz, amely erősen át van érve, hogy vérrel lássa el az érporcot.

A karfiolbőr kialakulhat nem traumás gyulladásos elváltozás, például visszaeső polichondritisben hátterében. Ez egy nagyon ritka reumás betegség, amelyben a fülkagylók és az orr porca az állandó gyulladás következtében tönkremegy. A fülön kívül az ízületek, az audiovizuális rendszer, a szem, a szív- és érrendszer és a légzőrendszer is érintett lehet.

A karfiolfül diagnosztizálása

A perichondralis vérömlenyeket klinikailag diagnosztizálják, így a karfiolfület is.. Ezt úgy fejezik ki, hogy az orvosok a diagnózist trauma (például birkózásban való részvétel, fülsérülés) alapján állítják fel, és a fizikális vizsgálati leletekkel megerősítik. Az orvos ezt azért teszi, hogy megerősítse a diagnózist és meghatározza a beteg számára megfelelő kezelést.

A birkózó fül megelőzése

Kontakt sportok űzése esetén fejvédő ajánlott, hogy megvédje a fület a sérüléstől. Speciális fülsínt is lehet készíteni, amely összenyomja a fület és megakadályozza a karfiolfül kialakulását. Sok sportoló számára azonban a birkózó fül a bátorság és a tapasztalat jelei.