Korai klimax első jelei

Korai klimax első jelei

A korai klimax az, amikor a petefészkek működése 40 év alatt leáll, és ennek következtében megjelennek a menopauza tünetek. Ezek a tünetek magukban foglalják a petefészek tüszőinek kimerülését, az alacsony ösztrogénszintet, a menstruáció hiányát és az emelkedett gonadotrop hormonértékeket (LH és FSH). A korai klimax első jelei sokfélék lehetnek, de lássuk a leggyakrabban előforduló tüneteket.

Tünetek

 • Álmatlanság
 • Hőhullámok
 • Ingerlékenység
 • Hangulatingadozás
 • Csökkent libidó
 • Száraz bőr
 • Rendszertelen menstruáció
 • Hüvelyszárazság
 • Száraz haj
 • Enyhe depresszió
 • Száraz szem

A korai klimax előfordulása

A korai klimax előfordulási gyakoriságát 1-3 százalékra becsülik az orvosok, de egyre gyakrabban találkoznak ezzel a problémával, mivel a nők is egyre nyitottabban beszélnek róla. A betegség igazolása esetén kezelésre van szükség, mivel a nők hosszú ideig ösztrogénhiányos állapotban élhetnek, ha nem kezelik.

A korai klimax okai

Az okok nem pontosan ismertek, de feltételezhető, hogy immunológiai tényezők is szerepet játszhatnak benne. Családi halmozódás is ismert, és genetikai hajlam is elképzelhető. Fertőzések és endokrinológiai betegségek is kapcsolatban lehetnek vele. A daganatos betegségek kezelése, például a petefészkek eltávolítása, valamint akemoterápiás és sugárkezelés is kiválthatják a korai menopauza megjelenését.

A korai klimax tünetei

A korai klimax első jelei hasonlóak a természetes menopauzához, csak korábban jelentkeznek. Ez magában foglalja a rendszertelen menstruációt, majd annak megszűnését. Hőhullámok is előfordulhatnak, és kevesebb ösztrogén termelődik. A hüvelyszárazság, ingerlékenység, hangulatingadozás, álmatlanság és enyhe depresszió gyakori panaszok. A bőr, a szem és a haj is szárazabbá válhat, és a libidó is csökkenhet.

A korai menopauza diagnózisa

A diagnózis a tünetek és a hormonszintek vizsgálatán alapul, különösen az FSH (follikulus stimuláló hormon) és az ösztrogén szintjének mérésével. Más tényezők is kizárásra kerülnek, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, például a pajzsmirigybetegség vagy a terhesség.

A korai klimax kezelése és kórlefolyása

A korai klimax kezelhető hormonpótlással, főleg ösztrogénnel. Bár elméletileg fogamzásgátlóval is kezelhető, általában erre a célra kifejlesztett készítményeket használnak gyakorlatban. A spontán teherbeesés lehetősége gyakorlatilag elveszik, és az asszisztált reprodukciós módszerek, például a lombikbébi, jelentik az egyetlen lehetőséget. A korai klimax első jelei jól kezelhetők, de a saját gyermekvállalás lehetősége gyakorlatilag elveszik.

A korai klimax szövődményei

Az ösztrogénhiány miatt számos szövődmény lehet, például csontritkulás és növekedett kardiovaszkuláris kockázat. A korai menopauza kihívást jelent az egészségügyi szempontból, különösen a nők későbbi gyermekvállalási terveivel kapcsolatban.