A hajfestékek káros hatásai

A hajfestékek káros hatásai

Ne hagyd, hogy a hajfestékek káros vegyi anyagai elvegyék a hajad természetes fényét. A hajfestés az egyik legélvezetesebb tevékenység, mivel megállíthatja az idő előtti őszülést. De tudtad, hogy a hajfestékek káros hatásai mindenkinek az egészségére kihatással vannak? Kétségtelen, hogy a színezékek káros következményekkel járhatnak. Ebben a cikkben a hajfestés káros hatásaival foglalkoztunk, amelyekkel mindenkinek tisztában kell lennie hajfestés előtt. Tudd meg az igazságot, és tanuld meg, hogyan minimalizálhatod a lehetséges károkat!

Hajfestékek típusai

  • Tartós hajfestékek: áthatolnak a hajszálon, és elérik a kéreget. Legalább tizenkét hetente egyszer meg kell ismételni. A legtöbb tartós festék ammóniát használ a hajszálakba való behatolásra és a pH-szint növelésére.
  • Félig permanens hajfestékek: Bevonják a hajszál kutikuláját, miközben részben behatolnak a kéregbe.
  • Ideiglenes hajfestékek: Nem hatolnak be a hajkéregbe, és néhány hetente újra kell festeni a hajat.
  • Fehérítő: A haj világosítására és a sötét haj, például a fekete és a barna színezésére használják világosabb hajszínekre, mint a szőke vagy a vörös.
  • Ammóniamentes hajfestékek: Demi-permanens hajfestékeknek is nevezik. Nem tartalmaznak ammóniát, de tartalmaznak hidrogén – peroxidot , para-színezékeket és rezorcint.

A hajfestékek káros hatásai csoportosítva

A hajfestés csak alapvető kémia. Minden a haj pigmentjei, a festékben, a peroxidban és az ammóniában lévő pigmentek között zajló reakciókról szól. A vegyszerekkel kapcsolatos tapasztalataink alapján az egyetlen dolog, amit elfogadtunk, az az, hogy általában nem jók. Íme, miért:

Ammóniát tartalmaz

A tartós hajfestékek gyakran tartalmaznak ammóniát (vagy ahhoz hasonló vegyszereket) és peroxidot. Az ammónia áttöri a hajszálat, a peroxid pedig semlegesíti a haj természetes pigmentjét, és eltávolítja a színt. Ez a folyamat a haj kutikulájának ellazításával, hogy elérje a haj kérgét és kifehérítse annak természetes pigmentjét, lényegében hajkárosodást jelent.

Ha túl sokat kezeled a hjad ezekkel a vegyszerekkel, az elveszíti fényét, könnyen törik, és bizonyos szélsőséges esetekben vízzel kimosódik. Míg a feldolgozott hajat hajápoló kezelésekkel bizonyos mértékig feléleszteni lehet, az egyetlen módja annak, hogy megszabadulj a túlzott feldolgozás okozta károktól, ha levágod a hajad.

Allergiás reakciók

Az allergiás reakciókat okozó hajfestékek nem ritkák, különösen azért, mert a tartós hajfestékek parafenilén-diamint tartalmaznak, amely gyakori allergén.

A kontakt dermatitiszben szenvedők különösen hajlamosak a reakciókra a PPD és más, a színezékekben lévő vegyi anyagok miatt. A bőrbetegségben, például ekcémában és pikkelysömörben szenvedőknek tartózkodniuk kell a hajfestékek használatától is. Enyhébb esetekben a tartós festékek viszketést, bőrirritációt, bőrpírt, fejbőrirritációt vagy duzzanatot okozhatnak a fejbőrön, vegyi égési sérüléseket vagy más érzékeny területeket, például az arcot és a nyakat.

Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani ezeknek a színezékeknek az használatakor, hogy az, hogy a múltban nem volt allergiás reakciód, nem jelenti azt, hogy a jövőben nem lesz. Minél többször színezed a hajad, annál valószínűbb, hogy nemkívánatos reakciót vált ki.

A termékenységre gyakorolt ​​hatások

A kutatások következetlenek ebben a tekintetben. Bár néhány tanulmány azt állítja, hogy a hajtermékek szisztémás felszívódása minimális, előfordulhat, hogy a hajfestékek valójában nem befolyásolják a termékenységet vagy a terhességet. Mivel azonban fennáll annak a veszélye, hogy huzamosabb ideig ki vannak téve hajfestékeknek, jobb elkerülöd a hajfestést, ha teherbe szeretnél esni.

Kötőhártya-gyulladás

Ha elmulasztod a rendkívüli elővigyázatosságot a hajfestés során, akkor a vegyszerek az arc érzékeny részeivel érintkezhetnek. Egyes esetekben, amikor a hajfestékekből származó vegyi anyagok érintkeznek a szemeddel, ez kötőhártya-gyulladáshoz, vagy piros szemhez vezethet. Más esetekben gyulladást és súlyos kényelmetlenséget okoz.

Óvintézkedések a hajfestés során

Lehetőleg kerüld a tartós hajfesték használatát. Ehelyett választhatsz félig tartós hajszíneket a hajfesték színskálából. Bár ezek átmenetiek, nem tartalmaznak annyi káros vegyszert, mint a tartós hajfestékek.

Hajfestés előtt mindig végezz folt- és hajszál tesztet. A tapaszteszt segít elkerülni az esetleges allergiás reakciókat, míg a tincsteszt segít meghatározni, hogy a hajad elég egészséges-e ahhoz, hogy feldolgozzák.

Csináld professzionálisan a hajad. Sok minden félresikerülhet, ha egyedül próbálod befesteni a haját. Fordulj szakemberhez, akiben megbízol, hogy elkerüld a hajkatasztrófát.

Mindig jól megvilágított és jól szellőző helyen festd a hajad. A rossz szellőzés szem- és orrirritációt okozhat.